Porcijunkulovo 2021
Puni naziv: TZG Čakovca
Adresa: Kralja Tomislava 1, Čakovec
Pošta: 40000 Čakovec
Općina: Čakovec
OIB:
Vrsta:
Datum održavanja: Kraj srpnja/početak kolovoza 2021.


Pripadnost TZ: TZ Čakovec
Azurirano: 23.11.2022.


Radno vrijeme:
Telefoni: +385 40 313 319   
Mobitel:
Fax:
URL: www.porcijunkulovo.com
E-mail: tzg-cakovca@ck.t-com.hr
 
GPS koordinate objekta:
LAT: 46.390109
LON: 16.434754

Jezici koje govorimo:

Parkirna mjesta:
parking parking u garaži parking za autobuse
U blizini (m):
parking parking za autobuse    
Kategorija: Mogućnost plaćanja:
gotovina virman
Pristup internetu Prilagođeno invalidima
Wi-Fi Internet corner besplatan pristup ulaz u objekt sanitarni čvor soba
Opis:

Čakovec krajem srpnja, početkom kolovoza slavi Porcijunkulovo, programom koji dulje od pola stoljeća povezuje vjerske i svjetovne sadržaje u cjelinu koja oplemenjuje i mlado i staro. Tradicionalno vjersko proštenje godinama se razvijalo privlačeći vjernike i trgovce iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. O tome danas svjedoči centralna misa u franjevačkoj c r k vi svetog Nikole biskupa koja se izvodi na hrvatskom, slovenskom i mađarskom jeziku, a poznata je i po porcijunkulskom oprostu kojim se opraštaju svi grijesi. Ispod šarenila kojeg stvara više tisuća kišobrana, tristotinjak izlagača nudi autentične suvenire i rukotvorine te prikazuje izradu tradicijskih proizvoda.

Porcijunkulovo je uostalom prvobitno zamišljeno kao sajam tradicijskih zanata vezan uz crkveni blagdan Gospe od Anđela Porcijunkule, a kako se tematski i obujmom širilo svake godine, Porcijunk u l ovo je danas steklo status “najveće, najreprezentativnije manifestacije u Međimurju” koja privlači brojne posjetitelje iz Hrvatske i susjednih zemalja. U sedam dana trajanja, ova manifestacija uspije na malom prostoru sažeti i prikazati sve ono posebno i autohtono što Međimurje nudi pa tako i enogastronomsku ponudu našeg kraja, ali i ostalih krajeva lijepe naše kao i susjednih zemalja. Porcijunkulovo svake godine okuplja sve više poznatih glazbenih imena, domaćih izlagača, a tu je i niz popratnih sadržaja koji se odvijaju u strogom centru grada na manifestaciji koja je pomaknula vlastite granice već nekoliko puta i stekla nove pozicije na turističkoj, vjerskoj i kulturnoj karti. Osim toga, nudi razne programe od dječjih igraonica, radionica i pričaonica d o umjetničkih izložbi, promocija i prezentacija. Posjetitelji svake godine mogu sudjelovati u edukativnoj radionici starih zanata, streličarstvu i u uličnim glazbenim nastupima.

Svojom raznolikošću manifestacija privlači sve veći broj posjetitelja što dokazuje kako Porcijunkulovo kvalitativno i sadržajno raste iz godine u godinu i penje se na visoko mjesto u turističkoj ponudi kontinentalne Hrvatske, što dokazuje i uvrštenje manifestacije među TOP događanja od strane Hrvatske turističke zajednice. Zaštitni znak Porcijunkulova, kišobrani koji su proslavili Čakovec, postavljaju se duž cijele ulice Kralja Tomislava, sveukupno njih preko 3.000. U sklopu Porcijunkulova održava se Međunarodni oldtimer susret. Na izložbi povijesno vrijednih vozila predstavlja se oko 300 sudionika iz Hrvatske i susjednih zemalja: Slovenije, Mađarske, Austrije, Njemačke, Bosne i Hercegovine te Srbije.

U predivno uređenom prostoru "Vino Grada", u perivoju Zrinski, međimurski vinari prezentiraju svoja vrhunska kvalitetna vina i stva r a ju neodoljivi svijet vinske kapljice. Prošlogodišnji "Vino Grad" je oduševio posjetitelje manifestacije gdje se, uz traženje mjesta više, degustiralo dugo u noć. Uz već spomenute mnogobrojne izlagače i njihove proizvode, koji su zapravo srž manifestacije, posjetitelje u Međimurje privlače i brojni glazbeni nastupi među kojima i besplatni koncerti popularnih izvođača. U program se uključuju i ugostitelji u centru grada koji svake godine pripremaju zabavni program, prije svega za mlade. Na kraju manifestacije, podjeljuju se priznanja najboljim izlagačima po pojedinim kategorijama. Time Turistička zajednica grada Čakovca želi posebnu pažnju posvetiti ljudima koji vjerno i marljivo predstavljaju najvažniju „žilu kucavicu“ manifestacije. Za posjetitelje manifestacije „Porcijunkulovo“, HŽ Putnički prijevoz odobrava popust od 40% redovite prijevozne cijene za kupnju povratnih prijevoznih isprava iz svih kolodvora na prugama Hrvatskih i Slovenskih željeznica.

Promociji same manifestacije pripomaže i primjena novih informatičkih tehnologija u vidu aplikacije za "pametne telefone" za android i IOS platformu te internet stranica www.porcijunkulovo.com , putem koje svi zainteresirani mogu dobiti informacije o događanjima na manifestaciji. Porcijunkulovo opravdano možemo nazvati „najvažnijim događajem“ u godini, kako u gradu Čakovcu, tako i u cijelom Međimurju. U vrijeme trajanja manifestacije, Čakovec živi i diše punim plućima. Cilj same manifestacije je obogaćivanje turističke ponude, očuvanje i valorizacija tradicijskih vrijednosti regije. Odličan program i velika posjećenost, kako domaćih i turista iz drugih dijelova Hrvatske i posebice stranih turista, zaslužili su uvrštenje Porcijunkulovog u „TOP DOGAĐANJE“ Hrvatske.

Sjeverna vrata Hrvatske Međimurje predstavlja gospodarsko turistički resurs koji valja iskoristiti i otvoriti Hrvatskoj i susjednim zemljama, što i jest cilj naše manifestacije s naglaskom na jačanju kontinentalnog turizma.

 

Posebna ponuda:
Opis djelatnosti:
Dodatni sadržaj:
U blizini se nalazi:
Nagrade:
Udaljenost (km) od:
najbližeg mjesta/centra zračne luke autoceste
benzinske crpke trgovine ljekarne
bankomata ambulante rent-a-car
javnog prijevoza bolnice