Gdje se nalazim: Početna Eno-gastronomija
MEĐIMURSKI GURMAN
23.1.2015.
Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u čakovečkom Baroku

Prije nekoliko tjedana u Čakovcu je otvoren Shamper. Novi eno-gastro subjekt se predstavlja kao bistro i vinarija. U najavi je skoro otvaranje još jedne gastro destinacije u samom centru grada. Novosti i pomaci se zbivaju na mnogim adresama širom Međimurja. Velikom većinom oni su mali, dobri i afirmativni. Možda globalna percepcija stanja stvari u zemlji ima drugačije boje, ali Turistička zajednica Međimurske županije već dugo gleda "više i optimistično prema sutra".

TZ MŽ potiće put prema više, a u Međimurju se to "više" čita bolje. Ako na staru narodnu "s kim si - takav si" stavimo povećalo naše svakodnevnice, onda se lako zaključuje kako je vrlo, vrlo važno s kim smo. Ili - tko je to sve oko nas. Sada i minulih tjedana prvenstveno govorimo o kuharima, vlasnicima restorana i osoblju. Već nekoliko mjeseci kampanjom "Najte nikaj zameriti" TZ preko Mystery shoppera, tajnog gosta koji u restorane na objed ili večeru dolazi nenajavljeno, prati i ocjenjuje 42 detalja s kojima svaki gost pri ulasku u određeni lokal dolazi u dodir. Osobito strani gost. Zapisnici i ocjene Mystery shoppera će završiti proglašenjem najboljih, praktičnije rečeno označavanjem restorana prestižnom oznakom "Zlatni Međimurski Gurman"  ili oznakom "Međimurski Gurman" .

Kategorije (prostor, osoblje, oprema, jela i ponuda) te brojni detalji koji se vrednuju, su samo mali dio velike, svemeđimurske cjeline na koju TZ MŽ želi utjecati. Godinama i godinama smo upirali oči u magazine, časopise ili ekrane kojima su defilirali uzori, naj naj ovi ili oni, a uglavnom uvijek neki drugi, van granica naše županije. Ako mogu drugi - možemo i mi. Ta je jednostavna istina bila dovoljan razlog da se odlučnije krene u rad na sebi i preobrazbe tamo gdje nam je to osobito važno. U TZ je odlučeno da se krajem 2014.-te i u novim godinama posebne aktivnosti i pomaci ostvare upravo na eno-gastro sceni Međimurja. Ne govori se o trenutnim revolucijama, već o izgradnji sustava i sustavnog podizanja kvalitete. Na taj su dinamizam i novosti pozvani svi. Svi restorani, gostionice, hoteli, bistroi, krčme odnosno svi lokali koji gostima nude jelo i pilo. Sustavno vrednovanje scene zamišljeno je kao dugotrajna kampanja u kojoj osvojene oznake vrijede samo godinu dana. Tako se prilike daju svima, a trenutnim laureatima ne dopušta da drijemaju do vječnosti u jednom dosegnutoj kvaliteti.

Ona, kvaliteta, je trajni cilj, a traži svakodnevni i puni angažman svih snaga na nekoj konkretnoj adresi. Mystery shopper je do danas obišao desetak destinacija. U oko upada činjenica da gotovo na svim posjećenim adresama postoje nesnalaženja, neznanja ili podcjenjivanja juhe. Predjela, jela i deserti su uglavnom solidne kvalitete. Kategorija JELA je najvažniji element, srce kampanje. Dva od desetak restorana nisu bodovima dosegla minimalnu kvotu za oznaku Međimurski Gurman. Pokazna tablica prikazuje moguće maksimume i minimalne kvote za osvajanje jedne od oznake. Što u situaciji kad restoran ne osvoji predviđeni minimum? Najgrublje rečeno godinu dana neće moći računati na preporuke, uvrštavanja u vodiče, preporučene posjete ili pozive na događanja od županijskog ili državnog značaja koje sufinancira ili protežira TZ MŽ. Restorani koji neće proći filter i dalje će djelovati kao da se ništa nije dogodilo, ali će moći, budu li to htjeli, intenzivnije raditi na sebi i već do godine pokušati ući u "privilegirano" društvo.  Ponavljamo i naglašavamo kako su na nekim adresama potrebni tek skromniji materijalni zahvati, ali najčešći su i najvažniji problemi ljudske naravi gdje se radi o ponekim samodopadnim vlasnicima, voditeljima odnosno konobarskom osoblju. Izuzetno jelo će podnijeti i prosječno uređen prostor, ali  razočaranje iz tanjura ili čaše briše preporuke, stvara revolt i glasove koji kreiraju dalekosežne štete.

Mystery shopper u čakovečkom restoranu Barok


Prije nekoliko dana MS je u Čakovcu posjetio restoran Barok. Maksimalan zbroj koji određeni restoran može osvojiti iznosi 340 bodova. Nakon dvosatne večere i boravka u restoranu gost je sumirao zapažanja i ocijenio doživljeno. Sveukupan zbroj: 254 bodova. Za osvajanje znaka kvalitete "Međimurski Gurman" potrebno je prikupiti preko 199 bodova, a za prestižnu oznaku "Zlatni Međimurski Gurman" preko 289 bodova. Zbirom od 254 boda restoran Barok debelo je prešao prag i osvojio oznaku "Međimurski Gurman". Čestitamo!

Samo nekoliko naglasaka iz službenog zapisnika:

"Vanjski izgled restorana uredan. Preporuča se na neki način vizualno "ublažiti" ulična ulazna vrata, ona postoje ali kroz njih gosti ne ulaze, a tik iza stakala se gleda u vertikale sanduka. Prihvat od strane osoblja korektan, zbirna usluga vrlo korektna. Jela: vrlo solidna svježina i organoleptička čistoća namirnica. Uravnoteženost i harmonija namirnica na tanjuru solidni. Prilično je solidan i ukupan dojam, a zaostaje i traži poboljšanja prezentacija jela. Restoran u zbiru svih vrednota zaslužuje preporuku.

Slučajnim izvlačenjem iz šešira određen je poredak posjete svim restoranima Međimurja. Sa sve većim zanimanjem iščekujemo nove zapisnike i nove bodove. Čitatelji, gosti, domaćini: Najte nikaj zameriti!

Tablicu bodova pogledajte OVDJE. 


27.5.2015. -- Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u restoranu Kristal
27.5.2015. -- Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u Restoranu Međimurski dvori
27.5.2015. -- Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u čakovečkom restoranu Shamperu
27.2.2015. -- Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u Restoranu Terbotz
23.1.2015. -- Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u čakovečkom Baroku
9.1.2015. -- Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u gradskoj kavani Lovac Prelog
24.12.2014. -- Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u Hotelu Panorama
12.12.2014. -- Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u restoranu Trattoria Rustica
28.11.2014. -- Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u Mamici
21.11.2014. -- Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u Maloj Hiži
14.11.2014. -- Nova kampanja Turističke zajednice MŽ - Najte nikaj zameriti

© 2013. Sva prava pridržana.