Gdje se nalazim: Početna Eno-gastronomija
MEĐIMURSKI GURMAN
27.5.2015.
Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u restoranu Kristal

Mogu li Michelin zvjezdice na vrata međimurskih restorana?

Prvi dio važne kampanje Turističke zajednice Međimurske županije pod sloganom "Najte nikaj zameriti" je pri kraju. Aktivnosti su pratile i vrednovale eno-gastro scenu Međimurja. Sličan pristup ocjenjivanju kvalitete svega iz tanjura i čaše postoji i u drugim županijama, a u svijetu već odavno. Konačan cilj kojemu teže svi koji su okrenuti gostu je vrhunsko zadovoljstvo gosta odnosno osvajanje Michelin zvjezdice, najvažnijeg svjetskog znaka kvalitete.

Mjerila i detalji koji su bili vrednovani u domaćoj kampanji su slični svjetskoj praksi, ali razumno prilagođeni objektivnim mogućnostima međimurske eno-gastro scene danas. Obilaskom prve grupe restorana, u koje je bez prethodne najave na objed ili večeru dolazila osoba u svijetu poznata kao "Mystery Shopper", uočeno je kako su i ti "prilagođeni" kriteriji na određenim adresama nedostižni.

Po završetku rada ocjenjivača Međimurje će u 2015. znati koji su to restorani koji će slijedeću godinu dana nositi prestižnu oznaku "Zlatni Međimurski Gurman" , koji će restorani biti označeni znakom "Međimurski Gurman"  odnosno i dalje će djelovati restorani koji neće dobiti nikakvu oznaku.

U toj trećoj grupaciji će se naći restorani kojima je potreban mali napor do više vrijednosno-kvalitativne razine, ali i restorani u čijim je prostorima potreban ozbiljniji i opsežniji napor za ostvarenje poboljšanja. Na nekim su adresama potrebni samo materijalni zahvati, ali najčešći su i najvažniji problemi ljudske - kadrovske naravi. Dosadašnja iskustva pokazuju kako najveće oscilacije i problemi postoje u kuhinji odnosno znanju ili neznanju s namirnicom. Odavno je znano kako su za pozitivan dojam i osvajanje gosta, a osobito njegovu daljnju preporuku, najčešće važni sitni detalji. Upravo se sitnice, kao po pravilu, podcijenjuju, ali njih je najteže postići.

Tko to razumije, taj je kralj u oku i srcu gosta. Važan je solidan eksterijer, a još više ugodan interijer. Važna je urednost svega s čim gost dolazi u dodir, osobito dobivena vrijednost za potrošeni novac, ali sasvim je sigurno kako je najvažniji čimbenik u restoranu - kvaliteta jela. Izuzetno jelo samo po sebi iznuđuje preporuke i vraća mnoge goste čak i u prosječno uređen prostor, pri čemu se sitni nedostaci zaboravljaju. Razočaranje iz tanjura ili čaše briše preporuke, stvara revolt i vibraciju koja kreira dalekosežne štete.

Od desetak do sada ocijenjenih restorana četiri su nadišla minimalnu kvotu za prestižnu oznaku "Zlatni Međimurski Gurman". Zaslužne čestitke! Turistička zajednica Međimurske županije je zadacima iz kampanje i misiji Mystery shoppera pristupala s pojačanom odgovornošću prema svakoj destinaciji koja je bila posjećena i ocijenjena. U prvom planu je bila dobronamjernost i pozitivna konotacija svih koraka u kampanji kojoj je cilj podići ponudu.

Međimurja na višu kvalitativnu razinu. To se činilo prvenstveno zbog najzahtijevnijeg, domaćeg gosta, a kad on bude zadovoljan, puno lakše i brže će nam doći cijela Hrvatska i svijet.

Mystery shopper u restoranu Kristal


Prije nekoliko dana MS je posjetio restoran Kristal. Maksimalan zbroj koji određeni restoran može osvojiti iznosi 340 bodova. Nakon dvosatne večere i boravka u restoranu gost je sumirao zapažanja i ocijenio doživljeno. Sveukupan zbroj: 297 bodova. Za osvajanje znaka kvalitete "Međimurski Gurman" potrebno je prikupiti preko 199 bodova, a za prestižnu oznaku "Zlatni Međimurski Gurman" preko 289 bodova. Zbirom od 297 bodova Kristal je dosegnuo solidno visoko mjesto u klasi "Zlatni Međimurski Gurman". Čestitamo!

Tek nekih naglasaka iz službenog zapisnika:  

"Prihvat po ulasku primjeren, uz prihvat garderobe te smeještanje za stol. Stolovi uredni, čisti uz primjerenu opremu, platneni ubrusi i stolnjaci. Prostor postavljen za svadbenu svečanost. Prostor sa snažnom klimatizacijom, čist, elegantan, toaleti čisti. Glazba simbolično primjetna, ne nametljiva. Osoblje čisto i prepoznatljivo, no prakticira se kratki rukav osoblja, koji nije primjeren za posluživanje jela. Osoblje je pažljivo, uslužno i prilično profesionalno. Vezano na udobnost, stolci imaju jastučiće, no osjet pri sjedenju je mala neudobnost zbog tvrdoće sjedećeg dijela, ostalo je primjereno. Hladno predjelo uravnoteženo, svježe i ukusno."

Slučajnim izvlačenjem iz šešira određen je poredak posjete svim restoranima Međimurja. Sa sve većim zanimanjem iščekujemo nove zapisnike i nove bodove. 

Tablicu bodova pogledajte OVDJE.27.5.2015. -- Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u restoranu Kristal
27.5.2015. -- Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u Restoranu Međimurski dvori
27.5.2015. -- Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u čakovečkom restoranu Shamperu
27.2.2015. -- Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u Restoranu Terbotz
23.1.2015. -- Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u čakovečkom Baroku
9.1.2015. -- Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u gradskoj kavani Lovac Prelog
24.12.2014. -- Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u Hotelu Panorama
12.12.2014. -- Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u restoranu Trattoria Rustica
28.11.2014. -- Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u Mamici
21.11.2014. -- Najte nikaj zameriti: Mystery shopper u Maloj Hiži
14.11.2014. -- Nova kampanja Turističke zajednice MŽ - Najte nikaj zameriti

© 2013. Sva prava pridržana.