Vinogradarima je uz Martinje najveći blagdan Vincekovo. Započinje vinogradarska godina, novi vegetativni ciklus i običaj je da se tad ide prvi put u vinograde. Ceremonijalno obrezivanje trsova, ukrašavanje domaćim kobasicama, uz blagoslov da grožđe bude zdravo, berba obilna, a vino dobro. U Međimurju se taj dan tradicionalno obilježava, posebice u vinorodnim općinama Štrigova i Sveti Martin, a planinarsko društvo Bundek iz Murskog Središća obilježava svake godine Dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara Vincekovim pohodom, 18. po redu. Uz Bundek, Vincekovo organiziraju TIC Štrigova, TZ Nedelišće, te TZ Sveti Martin na Muri.

Hodanje po vinorodnim međimurskim brežuljcima upotpunjeno je susretima s domaćim vinogradarima i raznim zabavnim manifestacijama.
Prva je staza takve vrste u Međimurju, prikladno obilježena primjerenim tablama i vodičem.
Staza je duga 6300 metara, sadrži 12 obilježenih stajališta, a možete je prijeći pješke ili biciklom, identificirajući putem obilježene fenomene. Želja nam je da svako stajalište na stazi bude učionica na otvorenom gdje ćete moći u prirodnim uvjetima steći najkvalitetnije znanje o vodenim, šumskim, livadnim, oraničkim bioekosustavima, geografskim i bogatim povijesnim, gospodarskim i tradicionalnim vrijednostima ovog, ekološki još uvijek očuvanog kraja.

Staza je smještena na dijelu Murščaka, najšireg područja uz rijeku Muru bez naselja, koje obuhvaća oko 1500 hektara. Murščak je od davnine poznati pojam za veliki kompleks višestoljetne hrastove šume uz rijeku Muru po kojoj je dobio i naziv. Do velike sječe 1927. g. on je bio u najvećem dijelu pokriven hrastovim šumama. Te se šume spominju u Međimurju još 1672. godine na popisu posjeda Ugarske komore i nasljednika Nikole Zrinskog na međimurskom vlastelinstvu . U povijesti su se mijenjale vlastelinske obitelji, a s njima i krajobraz Murščaka.

Antropogenim utjecajem i regulacijom Mure, Murščak je danas podijeljen u močvarno područje uz rijeku Muru obraslo šumama unutar obrambenog nasipa i obradive površine s ostacima nekadašnjih šuma te promjenjivim vodenim staništima s vanjske strane obrambenog nasipa.

Od proljeća 2001. g. područje uz Muru pa tako i Murščak dobilo je status zaštićenog krajolika što nas još više obvezuje na brigu i skrb za jedinstvene vrijednosti ovog kraja.

Pješačke staze i šetnice u Međimurju

Ugodan izlet u prirodu moguć je u gotovo svakom dijelu Međimurja u bilo koje doba godine.
Krajolici su pitomi i lagani za kretanje. Uređene izletničke točke nude raznovrsne zanimljive sadržaje.
Video i foto galerija