Meteo
  • Čakovec
  • Prelog
  • Mursko Središće
OBJAVE
18.2.2021..
Otvoren Centar za posjetitelje - ekomuzej 'Međimurje Malo'

U sklopu Palače turizma otvoren je prvi ekomuzej u regiji koji okuplja najzanimljivije turističke atrakcije Međimurja!

Središnji Centar za posjetitelje smješten je u prostorijama Turističke zajednice Međimurske županije i zamišljen je kao „visitor“ centar koji posjetiteljima daje osnovne i najvažnije informacije o Međimurju te ih potiče da istraže kulturnu, povijesnu i tradicijsku baštinu na izvornoj lokaciji. Ekomuzej, kroz virtualnu stvarnost, ujedinjuje najvažnije vrijednosti Međimurja – popevku, arheološku i sakralnu baštinu, mlin na Muri, ispiranje zlata na Dravi, Stari grad Zrinskih, prirodnu baštinu, kulturu vina, tradicionalnu međimursku gastronomiju, život i djelo dr. Rudolfa Steinera, sport i rekreaciju.

U hrvatskim okvirima, ekomuzej je inovativni koncept očuvanja, zaštite i turističke interpretacije baštine, a njegova organizacija na području cijele jedne županije je prvi takav projekt u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. Cijeli projekt organizacije „Ekomuzeja Međimurje malo“ obuhvaća izgradnju i opremanje 15 centara za interpretaciju širom Međimurske županije, kao i središnjeg Centra za posjetitelje u Čakovcu ukupne vrijednosti od preko 70 milijuna kuna.

Međimurska županija je još 2016. godine u okviru Masterplana razvoja turizma do 2020. godine, kao jedan od strateških imidž projekata, zacrtala razvoj ekomuzeja. Njegovom organizacijom međimurski turizam dobiva prepoznatljiv kulturno turistički proizvod i snažan brend jer su u zapadno europskim zemljama ekomuzeji cijenjeni, prepoznatljivi i visoko konkurentni dio turističke ponude.

Sigurni smo da ćete nakon upoznavanja postava Ekomuzeja poželjeti posjetiti i izvorne lokacije gdje je nastala i gdje i danas živi jedinstvena materijalna i nematerijalna kulturna i prirodna baština Međimurja!

 






OSTALE VIJESTI

© 2013. Sva prava pridržana.