OBJAVE
27.10.2023..
Međimurje na svjetskoj pozornici: „Regiji pokazujemo put prema održivosti“

U Termama Sveti Martin u Međimurju održan je prvi Green Destinations Regional Training Event u svijetu. Za mjesto održavanja događanja odabrano je upravo Međimurje jer se radi o prvoj regiji u Hrvatskoj koja je procijenjena održivom destinacijom te jednoj od svega četiri održive regije uopće na svijetu.

Događanje je okupilo vodeće stručnjake iz područja održivog turizma te ključne dionike turističkoga gospodarstva. Tijekom tri dana sudionici su se upoznali s trendovima te praktičnim načinima održivog upravljanja turističkim destinacijama, zaštićenim područjima i tvrtkama u turizmu.

Keynote predavanja održale su dvije iskusne stručnjakinje u području održivog turizma i destinacijskog menadžmenta, Kirsi Hyvaerinen i dr. sc. Mirela Sučić Čevra, koje su govorile o upravljanju održivim destinacijama, važnosti uključivanja dionika i najnovijim praksama održivosti na svjetskoj razini. Kao odličan primjer brendiranja u području održivosti među globalno prepoznatim destinacijama dr. sc. Sučić Čevra istaknula je projekt „Swisstainable“, iza kojeg stoji tim jedne od vodećih svjetskih destinacijskih menadžment kompanija Kuoni Tumlare.

 

Sudionici iz sedam zemalja

Osim inspirativnih predavanja, u Međimurju su održane tri zanimljive panel rasprave koje su okupile stručnjake, dionike i poduzetnike u turizmu na svim razinama, iz čak sedam zemalja. Panel „Destination management: new challenges, new needs“ okupio je ključne dionike turizma u Hrvatskoj, koji su ukazali na važnost sinergije svih dionika na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini za postizanje održivosti u svojoj zajednici. 

Drugoga dana predstavljene su ponajbolje prakse održivosti destinacija, zaštićenih područja i tvrtki u turizmu u sklopu dvije panel rasprave. Panelisti su pokazali da su mnogi od njih na putu prema održivosti te da smanjenje broja posjetitelja u popularnijim odredištima ne znači manje prihode.

Dr. Katarina Miličević, poručila je kako je ovaj edukativni event bio izuzetna prilika za razmjenu iskustava i znanja među stručnjacima. „Spoj teorijskih znanja i praktična primjena jedini su ispravan način kako na svim razinama unaprijediti održivost destinacija“, rekla je dr. Miličević, direktorica konzultantske tvrtke u turizmu i profesorica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani.

Integracija lokalne zajednice

Budući da je doživljaj jedan od ključnih elemenata turizma, sudionici edukativnog eventa istražili su kulturnu i prirodnu baštinu Međimurja i posjetili Mlin na Muri, vidikovac Mađerkin Breg i Centar za posjetitelje “Med dvemi vodami”. Osim uvida u prakse održivog turizma koje se primjenjuju na terenu, ovi primjeri pokazali su važnost integracije lokalne zajednice u turističke inicijative i stvaranje održive destinacije.

„Ponosni smo što je naše Međimurje bilo domaćin ovako važnog događanja. Naša regija već godinama ulaže u održivost. To je jedini ispravan smjer za razvoj turizma i nadamo se da time možemo potaknuti i druge destinacije da slijede naš primjer kako bismo i kao zemlja bili konkurentniji na tržištu. U regiji definitivno pokazujemo put prema održivosti“, poručio je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

 


OSTALE VIJESTI

© 2013. Sva prava pridržana.