Zatvori

Turistička zajednica
Međimurske županije
Ulica bana Josipa Jelačića 22 E
40000 Čakovec, Hrvatska, EU

Telefon stručna služba: +385 40 830 084
Telefon info desk: +385 40 310 071
Email: [email protected]

Nagrade i priznanja

Projekti

Kulinarika

Međimurje čuva i nudi iskonske okuse mesa 'z tiblice, črnog ulja ili npr jedinstvene međimurske gibanice, ali ih danas priprema na sasvim nov, atraktivan način.

domaće i fino

Vrhunski gastronomski doživljaj zagarantiran je u desetak restorana okupljenih pod znakom "Međimurski zlatni gurman". Predvodi ih glasovita "Mala hiža" s dugogodišnjom top pozicijom u izboru Dobrih restorana i preporukama Michelina te vodiča Gault & Millau.

Najvišu potvrdu kvalitete održivog turizma i lokalne gastronomije Međimurje je doživjelo i na europskoj razini trostrukom dodjelom znaka EDEN (Europska destinacija turističke izvrsnosti), dodjelom prestižne nagrade The Swiss Tourism Award, a na globalnoj razini uključivanjem u birano društvo Mreže za gastronomiju Svjetske turističke organizacije UNWTO.

Karakteristike Međimurske kulinarike

Međimurci se s pravom ponose svojom gastronomijom. Impresije gostiju koje se mogu čitati u knjigama utisaka mogle bi se sažeti u ovih nekoliko rečenica: “Rado se vraćamo na mjesta za koja nas vežu ugodna sjećanja. Kad se upozna i doživi Međimurje, sjeverna Mezopotamija Hrvatske, srce je puno i zove na još. Vratiti ćemo se s prijateljima, jer se u zemlji jedinstvenog črnog bučinog ulja, mesa 'z tiblice, riječnog smuđa, impresivnih vina i

Želim znati više

međimurske gibanice, u pedesetak ambijentalnih gostionica, seoskih turizama i restorana znalački pripremaju jutarnja, podnevna i večernja jela po autohtonim i novim recepturama koje u mozaičnom zbiru kreiraju okuse koji su nas osvojili.”

Naglašenije se zove u restorane s istaknutom prestižnom oznakom “Međimurski gurman” koja jamči više standarde poznavanja i pripreme namirnica, promišljene jelovnike i vinske liste, ophođenje s gostima i viši razred uređenja interijera. Osvajanje elitnog priznanja EDEN – Europske destinacije izvrsnosti u domeni enogastronomije najvjerodostojnija je pozivnica u raj “med dvemi vodami”. Međimursku kulinariku prožima nekoliko karakteristika. Tradicionalna jela spravljaju se uvelike s mlijekom, suhim mesom i obiluju povrćem. Međimurci vole jesti grah, krumpir, zelje, grah s kiselim zeljem, hajdinu kašu. Tipična mesna jela su ona od svinjetine, peradi i divljači te riječne ribe koja se peče umočena u kukuruzno brašno. Preferira se kravlje i kozje mlijeko te sir.

Manje

“Malo obeliš, malo narežeš, malo zmešaš i imaš obed.”

— T. B.

vrhunski gastronomski doživljaj

Međimurska kulinarika nekad

Povijest pišu carevi, plemstva, junaci i njihova junačka djela. Neupitna je istina, autorima povijesnih zapisa manje atraktivna, da se još od neolitika, a dokazivije od rimskog cara Tiberija i plemena Serapilla, u vremenima prije Krista, na prostorima uz Muru i Dravu kuhalo, peklo i pilo. Protokom vremena pitomim i blagorodnim međimurskim prostorom prolazili su narodi i sile, a trajno ostajali utjecaji, legende i predaje. Zbog nepostojanja neupitnih pisanih tragova o Međimurju do 13. stoljeća, dubinski pogled u mirise, okuse i navike za stolom Kelta, Panona, Rimljana, Ostrogota, Avara te drugih naroda koji su ostavljali traga u Međimurju, nedostupan nam je. Bliže povijesne okolnosti i utjecaji Beča, Pešte ili Venecije tijekom minulih razdoblja su ti koji pečate današnju kulturu stola Međimurja, zbog čega je teško neka jela i pripravke prozvati isključivo autohtonim ili apsolutno našim. Iznimno vrijedno eno-gastro svjedočanstvo i slika svijeta iz vremena baroka jest kuharica grofa Nikole Zrinskog pisana mađarskim jezikom, a original se čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu pod naslovom: Rukopisna knjižica kulinarskog umijeća čakovečkog dvora Zrinskih iz 17. stoljeća.

Želim znati više

„U kuharici možemo začuđeno pratiti kako se jedan za drugim nižu nizovi od prežganih i pretepenih juha, temfanih i pirjanih mesa, divljači u crnoj juhi od krvi i vina, guske i patke punjene hajdinskom kašom, rolade, kopuni i domaće kokice u raznim umacima, pripremljene zajedno s gljivama iz međimurskih šuma, ribe, šarani, jesetre, štuke, pastrve, smuđevi i somovi iz slivova međimurskih rijeka, kanala, rukavaca i jezeraca, u putru i vrhnju, zalivene vinom, pečene, pržene i kuhane. U istoj knjizi nailazimo i na jasne primorske, ugarske, njemačke, austrijske i talijanske kulinarske naglaske, utjecaje uglavljene u izvornu povijesnu kulinarsku tradiciju, koji su, čakovečki dvor i kuhinju u utvrdi Zrinskih, uz vrsna vina iz podruma bana Nikole, proslavile po cijeloj ondašnjoj Austriji, Ugarskoj, Italiji i Europi. Osim što odiše autentičnim okusima i mirisima, međimurska kuhinja, kako u doba gospodara čakovečkog dvora, tako i danas, pokazuje snažnu sposobnost asimilacije raznih utjecaja u svoj vlastiti kulinarski izraz, kao i izrazitu sposobnost nasljeđivanja i preoblikovanja vlastite gastronomske baštine”.
– piše poznati hrvatski gastronomski stručnjak i književnik Veljko Barbieri.
Na stolu međimurskih restorana danas su neizostavne sezonske svježe ili krepke juhe, mesna ili riblja jela, divljač, salate, maštoviti prilozi i vrhunski deserti.

Manje

Međimurski gurman

Restorane nositelje ove oznake ocjenjuje tajni gost koji nenajavljeno objeduje ili večera. Njegova je zadaća da krajnje objektivno vrednuje 42 kriterija. U fokusu ove oznake je kulinarska izvrsnost. Od svih kategorija koje se vrlo detaljno prate i vrednuju (prostor, osoblje, oprema, jela i ponuda) upravo su "jela" mjerilo svih mjerila. Za sveukupni pozitivan dojam gosta, a osobito njegovu daljnju preporuku, važno je puno detalja koji će ga osvojiti i ponovno vratiti. Važna je ugoda eksterijera, još više interijera, urednost svega s čim gost dolazi u dodir, posebno dobivena vrijednost za novac, ali sasvim je sigurno kako je bez pogovora najvažniji faktor - kvaliteta jela.

pomfri od batata

juha od buče

Nosioci standarda Okusi Međimurske tradicije dočekuju te širokom paletom gastronomskog blaga. Mirisi i okusi tradicije, kojima odišu, pružit će ti istinski užitak blagovanja. Okusi i mirisi lokalnih, izvornih i tradicijskih kuhinja, vrhunskih vina, pića i domaćih poljoprivrednih proizvoda istinski su doživljaj za „dušu i tijelo“. Susret s njima je susret s bogatstvom i raznolikošću koja je odraz iznenađujuće jednostavnosti i maštovitosti pripreme seoskih domaćica uz kućna ognjišta, ali i susret s osobitim kulinarskim umijećem i vještinama u građanskim, gospodskim i plemenitaškim dvorskim kuhinjama. I jedni i drugi šarmiraju procesima pripreme koja čuva okus i vrhunske vrijednosti domaće namirnice.

Međimurske tradicije

ovo moraš

kušati

Međimurska gibanica

Meso ‘z tiblice

Sir turoš

Bučino ulje

Međimursku gibanicu, meso 'z tiblice, sir turoš, sir 'z vrhnjem, racu 'z hajdinom kašom, pečenoga smuđa, črno ulje i sladoled 'z bučinim uljem.

Biodinamička poljoprivreda

Međimurje je rodno mjesto dr. Rudolfa Steinera, začetnika biodinamičke poljoprivrede. Centar dr. Rudolfa Steinera posebno se ističe promocijom biodinamičke poljoprivredne proizvodnje koja predstavlja sinergiju znanosti, umjetnosti i duhovne prakse te ujedno podrazumijeva veliko znanje i kontinuirano proučavanje kozmičkih ciklusa. Centar potiče i njeguje kontinuiranu suradnju proizvođača s potrošačima te samom prirodom. Posjetom Centru upoznat ćete birane poljoprivredne proizvođače koji uzgajaju hranu na biodinamički način koristeći se metodama i postupcima koji liječe tlo i okoliš.