Zatvori

Turistička zajednica
Međimurske županije
Ulica bana Josipa Jelačića 22 E
40000 Čakovec, Hrvatska, EU

Telefon stručna služba: +385 40 830 084
Telefon info desk: +385 40 310 071
Email: [email protected]

Nagrade i priznanja

Projekti

Vinska cesta Međimurja

Kušaj najbolje iz Međimurja!

Međimurje je najmanja vinska regija na krajnjem sjeveru Hrvatske. Međimurje svijetu nudi razigrana i lagana mlada vina te iznimne dragulje s najukusnijim nektarima u predikatnim vinima.

zdravi hedonizam

Terroir, tlo, insolacija, sortiment

Neponovljivu pejsažnu čipku gornjeg Međimurja na 300 mnv kreiraju mala brda sa zaobljenim vrhovima, vijugavi puteljci, idilična sela i stotine tisuća brižno njegovanih trsova. Tu možeš upoznati obitelji u čijim vinogradima i podrumima, s puno strasti i umijeća nastaju atraktivni mirisi, osvježavajući okusi i sjajne arome bijelih i crvenih sorti čiju vrijednost potvrđuju najvažnija svjetska priznanja. Prednjače sauvignon, silvanac zeleni, pinot sivi, rajnski rizling, muškat žuti i pušipel - jedina autohtona vinska sorta Međimurja.

Želim znati više

Međimursko vinogorje je najvrijedniji atraktivitet Gornjeg Međimurja. Najlakše je pratiti cestu iz Čakovca na sjever prema Štrigovi. Prvi nasadi počinju ponad sela Lopatinec, šire se prema Selnici i vidno umnožavaju prema Štrigovi i slovenskoj granici. Najisturenija točka je naselje Banfi. Odatle se uz granicu spušta do Sv. Urbana, a preko Stanetinca vraća do Lopatinca. Na tom malom prostoru zasađeno je oko 1100 hektara vinograda. Vinorodni brežuljci dosežu od 200 do 340 mnv. Česte strmine i jači nagibi omogućavaju dobru insolaciju, konstantno strujanje zraka i izdizanje jutarnjih magli tijekom proljeća i jeseni. U tlu dominira ilovača, ima lapora i pjeskovitih dijelova. Klima je klasična kontinentalna, s hladnim zimama i toplim ljetima te visokim prosječnim humiditetom. U tim uvjetima neke mikrolokacije omogućavaju svjetska postignuća, a među najbolje ubrajaju se vinogradi na položajima Sveti Urban, Železna gora, Banfi, Prekopa i Dragoslavec.

Manje

Vina Međimurja

Međimurska vina odlikuje živahnost, naglašena aromatika i nedvojbeno jedinstvena svježina. Međimurje svijetu nudi lepršava, prijateljska i pristupačna vina, lagana za konzumaciju i lako razumljiva, vina koja se perfektno slažu s hranom. Ambiciozni iskoraci vodećih vinarija tržištu nude i kompleksnija vina, sve više iznimnu kvalitetu pjenušaca i posebna postignuća pod etiketom crvenih vina. Naglašeno važnu misiju u promociji vinske scene Međimurja imaju vinari uključeni u projekt Pušipel. Stvorena su vina svjetske klase, potvrđena osvajanjem najviših odličja na najstrožim internacionalnim ocjenjivanjima.

Želim znati više

Renomirani festivali, sajmovi i zlatne medalje potvrdili su kako sinonim za vinsku kvalitetu Međimurja već godinama pripada Sauvignonu, Pušipelu i pjenušcima stvorenim od Pušipela. Međimurska vina drže odličan omjer cijene i kvalitete, a zbog pristupačnih cijena zastupljena su na široj nacionalnoj sceni iako ih se još uvijek najviše proda kod kuće, u Međimurju.

Najčešće bijele sorte u Međimurju su Pušipel (sinonimi: šipon, moslavac, furmint, mosler) Sauvignon bijeli (blanc), Pinot sivi, Rajnski rizling (riesling) Silvanac zeleni (sylvaner) Muškat žuti i Graševina, a od crvenih prednjače Pinot crni, Cabernet sauvignon, Merlot i Syrah.

Na malom i sadržajima zgusnutom prostoru na izrazito pristupačnoj i dobro označenoj vinskoj cesti u svim godišnjim dobima čeka vas tridesetak obiteljskih vinarija (vinskih kuća). Minulih godina pod krov desetak vodećih vinarija stiglo je preko sto priznanja i medalja s najstrožih svjetskih vinskih ocjenjivačkih panela Decantera i IWC-a.

Manje

Njegovo visočanstvo...

Pušipel

Pušipel u kruni sortimenta

Pušipel je vinska perjanica Međimurja i međimurska robna marka iznimno visoke kvalitete. Vinari ga na tržište stavljaju pod etiketom Pušipel Classic i Pušipel Prestige u originalnoj boci tokajskog tipa. Classic je lagano bijelo vino živahnog karaktera i decentnih voćno citrusnih aroma s grafitnim mineralnim tonovima. Odležanije i bogatije kreacije s kvalitativnim atribucijama dostupne su pod oznakom Prestige. Pušipel je sorta širokog elasticiteta - vinaru nudi standardnu berbu, kasnu, sve vrste izbornih i ledenu berbu, ako su se posrećili idealni meteo uvjeti.

Krajem devedesetih godina XX. st. na najatraktivnijim položajima Međimurja zasađene su i prve ploče s vodećim internacionalnim crvenim sortama. Prednjače pinot crni, merlot, syrah i cabernet sauvignon.

Urbanovo je međunarodni festival Pušipela i međimurske vinske scene. Ultra brojčana posjećenost sa stalnim rastom stvorila je tradiciju trajanja dužom od dvadeset godina. Održava se sredinom svibnja u Štrigovi. Programsku i sadržajnu lepezu festivala kreiraju stručna međunarodna ocjenjivanja vina, atraktivne vinske degustacije, prezentacije, stručne radionice i vinski kvizovi, dani otvorenih podruma, glamurozne gastro večeri i koncerti.

Prodaja vina

Svaka vinarija, članica elitne skupine vinara okupljenih pod znakom HORTUS CROATIAE, rado će ponuditi kušanje i prodaju svih svojih vina „na svom pragu”. Česta je opcija dostava na vašu kućnu ili drugu dogovorenu adresu. U Čakovcu posluju vinoteke i wine shopovi u kojima se mogu kupiti vina vodećih vinarija, a djeluje i Međimurski Štacun u kojemu se mogu kupiti vina desetak vinarija. Širom Hrvatske međimurska vina dostupna su gotovo u svim vinotekama i marketima.

Kulinarika na međimurskoj vinskoj cesti

Kulinarski specijaliteti na MVC mogu se kušati i doživjeti na adresama:
Restoran Terbotz, Restoran Qulelle i pub Potkova Terme Sv. Martin, Klet Potrti kotač, Bistro Jastreb, Klet Sv. Martin na Muri, Kavana Orijent, Kavana Monika, Arka, Seljačko domaćinstvo Bukovec, Lovačka kuća Perhoč, Vukov breg, Marijina hiža, Zlatni breg

Kušaonice hrane: Žunek i PG Geler

Eventi na međimurskoj vinskoj cesti

Vinska cesta živo kuca cijele godine. Evo termina tradicionalnih evenata na koje možeš doći sam, ali s prijateljima je to uvijek doživljaj na desetu!

Siječanj

 • Vincekov pohod
 • Vincekov festival u Štrigovi i u Sv. Martinu na Muri

Želim znati više

Svibanj

 • Urbanovo

Lipanj

 • Umjetnička kolonija Štrigova
 • Koncerti

Srpanj

 • Štrigovske noći
 • Go V Gorice kroz nekoliko vikenda u desetak vinarija
 • Festival Halicanum u Toplicama Sv. Martin
 • Jazz u vinogradu na Mađerki

Studeni

 • Martinje u Štrigovi i Sv. Martinu na Muri
 • Mlado Međimurje – Festival mladog vina

Prosinac

 • Advent na Mađerki

Manje

Smještaj na međimurskoj vinskoj cesti

U samom srcu Vinske Ceste nalaze se Terme Sveti Martin, prvi heatlhness resort u Europi s mnoštvom sadržaja svjetske kvalitativne klase. U ponudi je i stotinjak ruralnih vila visokog komfora i standarda rasutih po obližnjim obroncima. Izvrsna prilika je i Vinski kamp Hažić u Jurovčaku.

Kulturne i prirodne atrakcije

Mimo posjete kušaonicama, vinarijama, šumarcima, farmama i restoranima, ne propusti se popeti na Vidikovac na Mađerki povrh Štrigove, osluhnuti klopot riječnog mlina na Muri u Žabniku, ući u crkve sv. Jeronima, sv. Juraja, sv. Ubana ili sv. Martina biskupa.