Zatvori

Turistička zajednica
Međimurske županije
Ulica bana Josipa Jelačića 22 E
40000 Čakovec, Hrvatska, EU

Telefon stručna služba: +385 40 830 084
Telefon info desk: +385 40 310 071
Email: [email protected]

Nagrade i priznanja

Projekti

Međimurke i Međimurci

Ljudi

Međimurje je kolijevka tajanstvenih mitskih bića, burnih povijesnih mijena, velikana uma i umjetnosti te prepoznatljivog međimurskog načina življenja.

Upoznaj nas!

“Voda zvira iz kamena.”

— Josip Štolcer Slavenski

pozoji i dekle

Istine i legende

Nepoznato i nadnaravno u drevna vremena proizlazilo je iz prirode, a Međimurci su to pohranjivali u legende i mitove koje i danas u usmenoj predaji zazivlju zmajeve - pozoje, riječne vile, pesjaneke, krampuse, murske dekle i črne kraljice...

Prebogatu narodnu predaju možeš doživjeti u multimedijalnom postavu Riznice Međimurja u Čakovcu ili kroz programe žive povijesti u Bajkovitoj šumi u Lopatincu.

trag u vremenu

Povijest

U crti vremena koju mjerimo tisućama godina, tragove na prostoru Međimurja ostavljali su Kelti, Panoni, Rimljani, Huni, Vizigoti, Ostrogoti te na kraju „onih” vremena Slaveni. Bližu povijest označili su Mađari i Habzburzi te druge sile koje su trajale i dotrajale, a baš to potonje vrijeme najsnažnije je označila velikaška obitelj Zrinski koja je svoje povijesne maksime dosegla stolovanjem upravo u Čakovcu. Povijesne priče možeš doživjeti u zavičajnom Muzeju Međimurja i njegovom postavu Riznica Međimurja u Čakovcu.

blaga i bogatstva

Tradicije i vjera

Iako je od davnih vremena samozatajni međimurski čovjek primarno živio pod znakom skromnosti u radu i preživljavanju na zemlji, uvijek je pronalazio način i vrijeme za vještinu izrade uporabnih predmeta i kinča, igru, popevku i svoju katoličku vjeru. Ta su blaga očuvana do danas i čine bogatstvo koje Međimurci s ponosom predstavljaju svojim gostima koji su prije svega dobrodošli putnici namjernici, a ne tek turisti. Međimurje je jedna od najbogatijih regija Hrvatske prema broju zaštićenih nematerijalnih baštinskih vrijednosti u odnosu na broj stanovnika. Čuvari baštine djeluju u stotinjak kulturno umjetničkih udruga. Doživi ih!

velikani umjetnosti i uma

Poznate osobe

Međimurje je Hrvatskoj i svijetu podarilo mnoge velikane umjetnosti i znanja. Od renesansnih dana Međimurje bogate freske pavlina Ivana Rangera, književna djela obitelji Zrinskih, prevažna glazbena građa koju su prikupili i sačuvali dr. Vinko Žganec, Florijan Andrašec i Ivan Mustač Kantor. Glazbenom klasičnom umjetnošću Međimurje su zadužili Josip Štolcer Slavenski i Josip Vrhovski. U likovnom svijetu istakli su se slikari Lujo Bezeredi i Ladislav Kralj Međimurec, a u književnosti pavlin Josip Bedeković te Joža Horvat. U Donjem Kraljevcu rođen je svjetski poznati antropozof dr. Rudolf Steiner.

Međimurski način

Životni stil

Život u Međimurju za dana i blagdana bogatile su male i velike sitnice, stotine njih i nezamjetne oku čovjeka modernog vremena. Bez obzira na utjecaje susjednih naroda i kultura međimurski čovjek poštuje tuđe, ali nenametljivo voli i drži svoje. Gospodarstvo i društvo funkcioniraju skladno, ali bez nepotrebnog stresa. Svi i sve je u pokretu i aktivno, ali bez kaosa.

Želim znati više

Često se sjedi na dužoj kavi, ali sve bude na vrijeme. Očuvana je velika bioraznolikost krajolika, ali sve uredno i čisto. Jede se i pije često i fino, ali zdravo i domaće. Narodne pjesme su najčešće sjetne, ali druženja i festivali su puni veselja i zabave. Putuje se i radi na svim meridijanima svijeta, ali i kod kuće se prihvaća drukčije i novo. Baš zbog takvog duha koji prožima Međimurje putnici i gosti se ovdje osjećaju opušteni kao da su doma.

Manje

trivije

Sigurno niste znali

 • iako najmanja županija Međimurje najgušće naseljeni kraj u Republici Hrvatskoj sa 145 stanovnika na km2
 • kompozitor Joseph Hayden kao podlogu za melodiju njemačke himne iskoristio međimursku narodnu pjesmu Stal se jesem
 • najveći broj izvornih narodnih pjesama po glavi stanovnika na svijetu zabilježen u Međimurju
 • Međimurska vinska cesta je u odnosu na broj hektara vinograda najnagrađivanija DECANTER nagradama na svijetu
 • Međimurje je poznato po proizvodnji krumpira
 • jedini spomenik krumpiru nalazi se u mjestu Belica

Želim znati više

 • najveća pletena košara na svijetu ispletena u Kotoribi
 • najveća boca parfema na svijetu izrađena u Čakovcu
 • su jedine glazbeno funkcionalne orgulje na vjetar na svijetu u Štrigovi
 • najveći broj zaštićenih baštinskih vrijednosti nematerijalne kulture u odnosu na broj stanovnika u RH zabilježen u Međimurju
 • Međimurje druga županija u RH prema postotku zaštićenog prirodnog prostora u odnosu na ukupnu veličinu županije
 • Međimurje jedina turistička destinacija u Europi koja je tri puta dobila nagradu EDEN
 • Međimurje prva turistička destinacija s Green Destinations certifikatom za održivi turizam u HR
 • prva željeznička pruga u Hrvatskoj izgrađena kroz Međimurje 1860.g.
 • prva tvornica pjenušca na prostoru današnje Hrvatske djelovala u Čakovcu
 • prvo industrijsko naftno polje na svijetu djelovalo u mjestu Peklenica
 • rijeka Drava u Međimurskoj županiji i danas nalazište najčišćeg prirodnog zlata na svijetu – 24 karata
 • Kotoripska i Štrigovska grupa govora zaštićena nematerijalna kulturna baština Hrvatske

Manje

o Međimurju

doŽIVI zeleno

Otkrij još i ovo