Zatvori

Turistička zajednica
Međimurske županije
Ulica bana Josipa Jelačića 22 E
40000 Čakovec, Hrvatska, EU

Telefon stručna služba: +385 40 830 084
Telefon info desk: +385 40 310 071
Email: [email protected]

Nagrade i priznanja

Projekti

Ekomuzej Međimurje

Današnjicu živimo, ali prava je fascinacija zaroniti u muzejske postave i zbirke koje vas vode u sjećanja i svetosti Međimurja starije i od tisuću godina. Upijaj duh minulih vremena i sjećanja u muzejima i zbirkama Međimurja kao i suvremena glazbena, likovna, filmska i dramska djela u centrima za kulturu i koncertnim dvoranama.

Putuj Međimurjem kroz vrijeme, krajolike i uzbudljive priče.

Ekomuzej

Što je ekomuzej?

Ekomuzej koncipiran je kao putovanje kroz koje posjetitelji istinski mogu doživjeti identitet i baštinu mjesta, način života i kulturu, te tako održati živim duh lokalne zajednice i prenijeti ga široj javnosti.

Povijesno gledano, ideju ekomuzeja razvili su francuski muzeolozi Georges Henri Rivière i Hugues de Varine 1971. godine, sa željom da stvore novi način interpretiranja i prezentiranja kulturne baštine. U tom smislu, prefiks eko u ovom se kontekstu ne oslanja primarno na ekologiju, nego se prvenstveno odnosi na cjeloviti, holistički pristup postave i organizacije ovog relativno novog tipa muzeja.

Želim znati više

Samim time, osnovna razlika između ekomuzeja i tradicionalnih muzeja je u organizacijsku pristupu i krajnjem cilju – kod tradicionalnog muzeja naglasak na instituciju ili zgradu u kojoj se predstavlja umjetnička ili znanstvena zbirka s ciljem očuvanja i edukacije, ekomuzej je mjesto koje objedinjuje raznovrsne i multidisciplinarne eksponate koji predstavljaju identitet i kulturnu baštinu lokalne zajednice i namijenjen je razvoju te zajednice i očuvanju njihovog povijesnog i kulturnog identiteta.

Manje

Biserna ogrlica doživljaja

Biseri materijalne i nematerijalne kulturne baštine rasuti su širom Međimurja. Kako bi ih posjetitelji što lakše i bolje doživjeli ti su biseri nanizani u ogrlicu Ekomuzeja Međimurje. Ekomuzej Međimurje je inovativni koncept očuvanja, zaštite i interpretacije baštine, a njegovo djelovanje na području cijele županije je jedinstvena kulturno turistička ponuda u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

Putuj Međimurjem kroz vrijeme, krajolike i uzbudljive priče.