Zatvori

Turistička zajednica
Međimurske županije
Ulica bana Josipa Jelačića 22 E
40000 Čakovec, Hrvatska, EU

Telefon stručna služba: +385 40 830 084
Telefon info desk: +385 40 310 071
Email: [email protected]

Nagrade i priznanja

Projekti

Dobrodošli

Planirajte svoje putovanje

Kako doći?

Međimurje kao najsjevernija točka Hrvatske leži uz granicu sa Slovenijom te Mađarskom. Općenito govoreći, Međimurje je dobro prometno povezano te ima dobru prometnu infrastrukturu. Osim automobilom u Međimurje možete doći i vlakom ili autobusom. Najbliža zračna luka je ona u Zagrebu koja je ujedno i glavna za veći dio zračnog prometa u Hrvatskoj, ista je udaljena 110 km vožnje po autocesti. Bitno je spomenuti da su u blizini zračna luka Maribor (70 km) te ona u Budimpešti (275 km).

Autom

Dolazite li automobilom iz pravca Slovenije ili Mađarske, proći ćete na jednom od graničnih prijelaza:
Goričan – Letenye I
Goričan - Letenye II
Mursko Središće - Petišovci
Trnovec - Središče ob Dravi

Osnovni cestovni pravci su:
- autocesta A4 koja povezuje: Zagreb - Čakovec - granični prijelaz Goričan te se kod Letenya (Mađarska) nastavlja na autocestu M70 (E71, E65) prema Budimpešti
- državna cesta 209 koja povezuje: Čakovec - granični prijelaz Mursko Središće (HR/SLO) koji pravac se nastavlja prema Lendavi/Murskoj Soboti te graničnom prijelazu Bad Radkesburg (Austrija)
- državna cesta D20 koja povezuje: Varaždin - Čakovec - Prelog - Donja Dubrava - koji pravac se nastavlja na državnu cestu D2 prema Koprivnici odnosno Osijeku
- državna cesta 208 koja povezuje: Čakovec-granični prijelaz Trnovec (HR/SLO), a pravac se nastavlja prema Mariboru te granični prijelaz Šentilj (SLO/A) prema Grazu ili autocestom A1 (E57) prema Ljubljani.

Pomoć oko planiranja puta viamichelin.com
Stanje na cestama: hak.hr/info/stanje-na-cestama

Vlakom

Najznačajnije željezničko putničko čvorište u Međimurju je Željeznički kolodvor Čakovec koji je udaljen 1 km od centra grada.

Lokalne željezničke postaje su : Mursko Središće, Vratišinec, Krištanovec, Novo Selo Rok, Macinec, Dunjkovec, Buzovec, Mala Subotica, Čehovec, Donji Kraljevec, Donji Mihaljevec i Kotoriba.

Informacije o voznom redu: prodaja.hzpp.hr

Autobusom

Lokalne autobusne linije povezuju veliku većinu naselja. Neradnim danima autobusne linije ne povezuju manja naselja.

Internet stranica buscroatia.com pokrenuta je 2012. godine prvenstveno zbog pružanja korisnih informacija o polascima i dolascima autobusa sa gotovo svih kolodvora na području Hrvatske, u cilju lakšeg pronalaska informacija o voznim redovima gotovo svih autobusnih linija u zemlji. S obzirom da je stranica postavljena na 5 stranih jezika, koristan je izvor informacija za turiste te njihov boravak u Hrvatskoj može učiniti lakšim i ugodnim.

Avionom

Ukoliko dolazite avionom, vjerojatno ćete sletjeti na najveći hrvatski međunarodni aerodrom, koji je u Zagrebu. Pošto je aerodrom izvan centra grada Zagreba, potreban je transfer autobusom ili taxi službom do samog grada gdje se nalazi najbliža željeznička i autobusna stanica pa možete izravnim linijama putovati za Čakovec, odnosno Međimurje. Više informacija na zagreb-airport.hr

Zbog blizine susjednih država, bitno je spomenuti blizinu zračne luke Maribor (70 km) kao i zračne luke u Budimpešti koja je udaljena od Čakovca 275 km vožnje po autocesti.

U Međimurju se nalazi i sportski „Aerodrom Čakovec“ koji je smješten u Pribislavcu (nedaleko Čakovca). Aerodrom Čakovec spada u kategoriju aerodroma namijenjenih za povremeni zračni prijevoz, školovanje i sport. Na aerodromu trenutno ne postoje terminali za prihvat i otpremu putnika i robe. Travnata uzletno-sletna staza duga je 1.100 m, široka 42 m, proteže se u smjeru 210°-030° i nema ugrađena svjetla na noćno letenje. Na aerodrom mogu slijetati avioni mase do 5.700 kg, iako bi uz podizanje vatrogasne kategorije mogli slijetati i veći avioni.

U neposrednoj blizini Međimurja, u Varaždinu također je dostupan aerodrom „Varaždin Airport“. Aerodrom je pogodan za prihvat helikoptera te jednomotornih i dvomotornih klipnih zrakoplova generalnog zrakoplovstva, te također mogu slijetati i mlazni poslovni zrakoplovi svih kategorija te srednji putnički turbo-prop ili mlazni zrakoplovi kakav je primjerice Q400.

Karta

Institucije

Hrvatska turistička zajednica
Web: htz.hr

Ministarstvo turizma i sporta
Web: mint.gov.hr

Hrvatska gospodarska komora
Web: hgk.hr

Svjetska turistička organizacija - UNWTO
Web: unwto.org