Zatvori

Turistička zajednica
Međimurske županije
Ulica bana Josipa Jelačića 22 E
40000 Čakovec, Hrvatska, EU

Telefon stručna služba: +385 40 830 084
Telefon info desk: +385 40 310 071
Email: [email protected]

Nagrade i priznanja

Projekti

Istraži zeleni vrt Hrvatske

Priroda

Rijekama omeđeno, razigrano i ljupko zelenilo Međimurja uređeno je s ljubavlju poput najljepšeg vrta. Vrt je spoj savršenstva prirode i truda ljudi. Međimurce susjedi i gosti već stoljećima prepoznaju kao marljiv i gostoljubiv narod koji iznad svega voli i čuva svoj kraj od antičkih vremena nazivan Hortus Croatiae.

Istraži cvjetnjak Hrvatske! 

zaštićena prirodna baština

Rijeka Drava

Gornje Međimurje

Rijeka Mura

Regionalni park prirode Mura - Drava

Regionalni park Mura-Drava zauzima gotovo četvrtinu Međimurske županije. UNESCO je ovo područje proglasio dijelom Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i time dao globalni pečat vrijednosti ovog krajobraza.

Rijeka Mura jedna je od posljednjih panonskih rijeka koja je zadržala svoj prirodni tok i uz nju se kriju poplavne šume prepune izvrnutih stabala, zelenih lokvi prekrivenih vodenom lećom uz koje možete čuti žablji kreket, zujanje vretenaca, ciktanje vidre i zov jelena. Na šljunčanim i pjeskovitim obalama rijeke Mure žive mnogobrojne zaštićene ptice poput bregunica, vodomara i pčelarica, a na sprudovima mala ptica zlatnog oka, kulik sljepčić. Nasuprot Mure rijeka Drava svojim moćnim vodama puni dva najveća umjetna jezera u Hrvatskoj, a u svojem starom koritu i dalje vrvi bogatstvom zaštićenog biljnog i životinjskog svijeta. Uz ove dvije moćne rijeke prostire se mozaik malih plodnih polja, šumaraka i živica s bogatom bioraznolikošću.

Istraži ovaj predivni prirodni krajolik ploveći tradicionalnim drvenim čamcem, kajakom ili vozeći bicikl po uređenim bike stazama.

zelena čipka

Krajolici koji inspiriraju

Pejsažnu čipku Međimurja, majka priroda u simbiozi s vrijednim žiteljima isplela je u svojevrsni triptih kojeg čine:

Gornje Međimurje kreira niz brežuljaka sa zaobljenim vrhovima po kojima su posuti voćnjaci i šumarci, vijugavi puteljci, malena sela te tisuće brižno njegovanih trsova. Vinorodni krajolik prožet je izuzetnom bioraznolikošću i gotovo idiličnom ljupkošću. U njemu vas očekuju i pojedinačni zaštićeni spomenici prirode:

  • stabla gigantskih platana u Svetom Urbanu
  • spomenik prirode Bedekovićeve grabe
  • stablo tulipanovca u Vučetincu
  • stablo platane u Nedelišću
  • značajni krajobraz rijeke Mure

Želim znati više

Donje Međimurje prostire se prema jugoistoku podno blagih brežuljaka. To je plodna ravnica, svojevrsna međimurska Mezopotamija koja osvaja mističnim maglicama ponad voda Mure i Drave, riječnim rukavcima i sprudovima, tisućama parcela plodnih polja, lugovima, puteljcima i živicama kao i mnogobrojnim pitoresknim selima. I tu rastu iskonska stabla zaštićena kao pojedinačni spomenici prirode:

  • stablo magnolije u Pribislavcu
  • stablo hrasta lužnjaka u Donjem Vidovcu
  • stablo ginka u Donjoj Dubravi

Čakovec se nalazi u samom središtu Međimurja. Grad po mjeri čovjeka oduševljava ozelenjenim ulicama, povijesnim vedutama i raskošnim perivojem koji čini njegovo zeleno srce. Zaštićen kao spomenik prirode Perivoj Zrinskih u svojim njedrima čuva drevnu utvrdu Zrinskih, mnogobrojne spomenike i kipove te dječja igrališta. Nedaleko Perivoja, u dvorištu Učiteljskog fakulteta, raste zaštićeno impozantno stablo glicinije.

U svaki od ovih krajolika rado ćeš se vratiti inspiriran brižno uređenim okućnicama, dvorištima, vrtovima i parkovima.

Manje

“A very modern and attractively designed center for the interpretation of Međimurje's nature, interesting and instructive, and additional praise for expert guidance through the exhibition”

— Davor

centar za posjetitelje

Med dvemi vodami

Zanimljiv, bogat i interaktivan doživljaj prirodnih vrijednosti cijelog Međimurja nudi posjeta Centru za posjetitelje Med dvemi vodami.

Centar je prožet ljubavlju prema međimurskoj prirodnoj baštini i potrebom očuvanja zavičajne prirode. Nalazi se u malom naselju Križovec, smješten u obnovljenoj zgradi nekadašnje šumarske zgrade i doma lugara vlastelina Feštetića. Tu je i sjedište Međimurske prirode - Javne ustanove za zaštitu prirode.

U prizemlju zgrade Centra dvije su moderno opremljene galerije sa stalnim interpretacijskim postavom i suvenirnicom. Glavni junaci ove edukativne i pustolovne prirodoslovne priče su rijeke Mura i Drava, međimurska šuma i legendarni hrast Adam koji je doživio čak 500 godina. U okolišu Centra nalazi se tematsko dječje igralište nazvano Rječica. Rendžeri Međimurske prirode provode tematske radionice za predškolske i školske skupine. Dio ponude Centra je i posjet edukacijsko - istraživačkom centru Matulov grunt koji je primjer očuvane seoske arhitekture Međimurja.

Posjeti